ВАШИНГТОН - У 8.15 сати 6. августа 1945. године Американци су на Хирошиму бацили "Малог дечака" (Little Boy), прву атомску бомбу која је град претворила у пепео и побила на стотине хиљада његових становника.
Међу преживелима било је и дрво бонсаи старо 320 година које је 1976. поклоњено Сједињеним Америчким Државама поводом прославе два века од стицања независности.
Јапански бели бор, који данас има 390 година, посађен је као бонсаи давне 1625. у расаднику породице Јамаки која је генерацијама бринула о њему.
"Једна од ствари које ово дрво чини посебним је чињеница да се о њему неко старао пуна четири века", изјавио је за лондонски Телеграф Џек Сустик, кустос Националног музеја бонсаија и пенђинга у Вашингтону, где се ово "супердрвце" данас чува.
Када је пре 40 година, Масару Јамаки поклонио времешни бонсаи, обликован као печурка, ником није рекао да је мали бор преживео катаклизму Хирошиме. Тек су 2001. његови унуци открили невероватну судбину бонсаија.
"Запањујуће је да је Масару Јамаки могао да поклони непроценљив бонсаи практички својим непријатељима и да прећути његову историју. Та прича ме сваки пут дубоко дирне", казао је Феликс Лафлин, председник америчке Националне фондације бонсаија.
Четири године након што је поклонио дрвце, јапански бонсаи мајстор је поново дошао у Америку и посетио музеј у Вашингтону.
"Када је угледао своје дрво, Масару Јамаки је заплакао јер је, као је објаснио, схватио да је оно ту срећно", испричао је Сустик који је задужен за наводњавање и окретање биљке као и за свакодневну инспекцију бонсаија од инсеката.