БЕОГРАД - Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић изјавио је данас, коментаришући судско ослобађање тројице припадника Државне безбедности оптужби да су помагали у покушају његовог убиства у Будви 2000. године, да је служба ДБ изрекла пресуду, бранећи злочине и злочинце ДБ.

Коментаришући пресуду Вишег суда у Београду, Драшковић је рекао да није у питању он, него чињеница да се судило за државни тероризам, јер су највиши службеници државе и шеф ДБ били оптужени да су помагали атентаторима у покушају његовог убиства у Будви.

"Један исти судија, који пре четири године донесе пресуду аргументовану, препуну доказа и осуди их на по седам, односно осам година затвора, сада ођедном поништава сопствену пресуду", истакао је Драшковић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Драшковић је указао да се бившем начелнику београдског центра ДБ Милану Радоњићу и припаднику тог центра Ратку Ромићу, који су ослобођени оптужби, суди и за државно убиство новинара Славка Ћурувије, што је подупрло доказе из Будве да су они били злочиначка организација у име државе која је убијала политичке противнике.

Осим тога, одбијено је да као доказ буде увршћен исказ једног од осуђених за атентат у Будви, који је, када се судило за убиство Ивана Стамболића, после полицијске акције "Сабља", детаљно описао ко је припремао атентат, а то су били Радоњић, Ромић и припадник београдског центра ДБ Стеван Баста.

Драшковић је оценио да би због тога што је реч о злочину државног тероризма, у озбиљној држави "судија морала да заврши каријеру и да би морао да падне и председник суда".

Он је оценио да се чини све да се они који су већ осуђени као што је Радомир Марковић или Легија прогласе за сведоке сараднике или да се чак помилују, да је страшно да је све релативизовано, а по медијима и пресуде за злочине на Ибарској магистрали и убиство Ивана Стамболића.

"Погледајмо тај одред смрти који је убијао у име Службе ДБ. Где су ти људи сада, они су распоређени чак и по министарствима", истакао је Драшковић и додао да је "јуче била проба за велики тријумф за који се припремају, а то је да падне процес против Славка Ћурувије".

На питање о снимцима на којима се министар иностраних послова и председник СПС Ивица Дачић састаје са пријатељима за које није знао да се баве илегалним пословима, Драшковић је одговорио да су то прљаве политичке игре, подметања око нечега што је било пре седам година, али да то показује да Служба ДБ влада Србијом.

Њено оружје су тајни снимци и досијеи којима тргују, а све ће бити нормализовано када се отворе тајни досијеи, додао је Драшковић.