...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

петак, 21. август 2015.

Признање Ђорђу Нешићу



 Ђорђе Нешић, песник из Бијелог Брда, код Осијека           Фото Г. Шљивић
Ђорђе Нешић, песник из Бијелог Брда, код Осијека Фото Г. Шљивић
ПОД сводовима манастира Жиче, средњовековне задужбине Немањића, у среду је на дан Преображења Господњег, песнику Ђорђу Нешићу је, уз пригодну свечаност, после вишедневног саборовања уручена "Жичка хрисовуља" - највише признање Жичког духовног сабора "Преображење", једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас, чиме је овај 24. по реду духовни сабор и окончан.
Како је одлуку о додели, по традицији, жири саопштио још 29. маја, на Спасовдан, овогодишња "Жичка хрисовуља" песнику Ђорђу Нешићу из Бијелог Брда код Осијека припала је за "за поезију што сведочи и памти повест народа са границе".
Признање које подразумева уникатну "златопечатену повељу" и преображењску икону Ђорђу Нешићу је као једном од 24 досадашњих добитника и чувара српског песничког језика и речи, такође по традицији, уручио градоначелник Краљева Томислав Илић.
Честиткама се потом придружио и протојереј ставрофор Љубинко Костић, архијерејски заменик владике Јустина - епископа жичког, као и бројни песници, учесници и посетиоци овогодишњег Жичког духовног сабора.
Данас, на овај свети дан, на овом светом месту, где су крунисани владари царске лозе Немањића, у пречудно извајаној седмовратој Жичи, коју је Доментијан упоредио с невестом из Песме над песмама, осећам радост и сету. Радост јер су ме се браћа по перу сетила и нашла и у заграничном простору и уврстила, недостојног, у друштво значајних српских песника добитника часне хрисовуље и сету што друштво, у ком са сународницима живим, убрзано брише трагове нашег постојањa - беседио је овогодишњи лауреат, примајући "Хрисовуљу" са Преображењском иконом.
СВЕТКОВИНА
ОВОМ приликом, у препуној манастирској трпезарији светога Саве у Жичи, где је свечаност и одржана, о песничком делу Ђорђа Нешића говорили су Драган Хамовић, песник, књижевни критичар и председник жирија Жичког духовног сабора и песник Ђорђо Сладоје, такође добитник "Жичке хрисовуље". Глумац Петар Михаиловић говорио је одабране стихове лауреата, док је Јана Милишић извела неколико духовних композиција.


Завршен 24. духовни сабор 'Преображење': Признање Ђорђу Нешићу | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.