ВЛАДИКА бачки Иринеј препоручује да се Србија, у борби за верску и културну баштину на КиМ обрати за помоћ и Ватикану, који није признао лажну државу.
У саопштењу медијима, великодостојник СПЦ прибојава се да би овај потез државе могао да наиђе на отпор у делу наше јавности:
- За очекивање је да то обраћање изазове хистерију и дреку извесних, самопроглашених, "челик-Срба" и "суперправославаца", нарочито оних који никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу КиМ, а поготову је нису бранили, ни оружјем ни пером, неки су је издали или продали...
Он је поновио да ће се СПЦ прикључити дипломатској борби државе за српску баштину на КиМ, а такође подржава и Дачићев став да би пријем једнострано проглашеног независног Косова у Унеско био штетан потез. Сматра да би било много ефикасније да држава, САНУ и Црква наступе заједно.
- Црква треба да наступи у име свог бића и идентитета, у име слободе вере и савести, у име историјске истине и правде, као и у име општеприхваћених моралних начела и правних норми, укључујући и њена власничка права над свим сакралним добрима - сматра владика.
Држава, наводи Иринеј, треба да наступи у име властитог идентитета и интегритета, у име српског народа као творца и вековног чувара светиња и бранитеља трајних белега своје традиције и културе, као и у име норми међународног права и важећих одлука УН.


И ДИЈАСПОРА ДА ПОМОГНЕ
САНУ треба да наступи у име струке и науке, у име доказаних чињеница и егзактно утврђених датости, у коначној тачки у име цивилизације, којој, у заједници европских и других народа, и ми припадамо - поручује Иринеј и додаје да би у ову борбу требало укључити и нашу дијаспору "јер њене могућности су велике, као и њихова љубав према отаџбини".