УБОДИ жаоке стршљена у врат били су кобни за Ђоку Радовановића (45) из Срезојеваца код Горњег Милановца. Није помогла ни екипа Хитне помоћи, која је брзо стигла у село, јер је Радовановић издахнуо за свега неколико минута.
Са комшијом Обреном Рубаковићем у уторак је намеравао да обори стабло јабуке. Нису, међутим, приметили да су у шупљини стабла стршљенови направили гнездо. Одмах после првог ударца секиром, излетео је рој стршљенова, који су напали Радовановића и Рубаковића, а Ђока је после уједа пао на земљу као покошен.
- Мој Ђоко, мој син јединац, ког сам волео највише на свету, издахнуо ми је на рукама! Уби ми га стршљен. Помоћи му није било. Био ми је десна рука, одржавао је кућу и имање. Шта нам се ово деси, не могу да појмим. Мој ред је био да идем, а не Ђоков. Шта ћу и како ћу сад, на знам - говорио је у среду уплакан Предраг Радовановић, Ђоков отац.
Несрећа се десила у близини куће Радовановића, у којој је живео само са оцем. Ђоко је био ожењен, али се после извесног времена развео, а син живи са његовом бившом супругом у Горњем Милановцу.
У дворишту Радовановића мук и неверица. На трему испред домаћинства смењивали су се родбина, пријатељи, кумови и комшије. И они затечени изненадном смрћу, како кажу, њиховог Ђока, изјављивали су саучешће његовом оцу Предрагу, сину Марку и сестри Марини. Тишину је прекидао само Маринин лелек.
ЗАШТИТНА ИНЈЕКЦИЈАОСОБЕ које већ знају да су алергичне на уједе неких инсеката, рецимо, оса или пчела, увек би требало да имају код себе инјектор "епи пен" - каже др Рајица Стошовић. - У случај да их уједе стршљен, одмах би требало себи да дају заштитну инјекцију. Она ће их заштитити до указивања медицинске помоћи. (Б. Р.)
- Не знам како ово да поднесем - једва говори Марина. - Шта да вам кажем? Чули смо се свакодневно. Био ми је велики ослонац у животу. Радила сам код њега у фирми. Имао је грађевинску фирму. Није нам у последње време добро ишло, па је Ђоко прешао код оца. Мој најбољи, једини брат. Како ћемо даље, не могу да замислим.
Са Радовановићима од уторка у кући је непрекидно и Обрен Рубаковић, који је са Ђоком био у кобним тренуцима.
- Око пола десет ујутро Ђоко је дошао код мене, па смо заједно кренули да сечемо дрва - прича Обрен. - Моторком смо прво секли дрва на дрвљанику, а онда смо око поднева прешли у воћњак близу његове куће да исечемо и једну стару јабуку. Пришао је да део стабла придржи са друге стране и, показујући на потиљак, само повикао: "Јој што ме нешто уједе". Пао је истог тренутка.
Тешко говорећи, реч по реч, Обрен каже да је одмах почео да дозива упомоћ. Да је чика Предраг одмах дотрчао, да су Ђоку успели да дају само кашичицу воде. Помоћи му, нажалост, није било. Издахнуо је, вели, за три-четири минута.
- Хитна помоћ је стигла око пола три, са њима и полиција да изврши увиђај - наставља Обрен. - Лекар је само констатовао смрт. Рекао је и да Ђоку не би било помоћи и да је лекар био поред њега, јер је имао више уједа на глави, а не само један, како сам мислио.
И Ђоков син Марко, који живи у Горњем Милановцу, не може да верује шта се догодило.
- Нисам могао ни да помислим да овако нешто може да нам се деси - каже, плачући, Марко. - Оца сам видео у недељу, на вашару у Такову. Седели смо заједно, причали, смејали се... А сад га више нема. Не могу да верујем. Не могу!
* Комшија Обрен Рубаковић показује место где се догодила несрећа
Фото Д. Миловановић

ПРАВА НАЈЕЗДА
ОД житеља Срезојевца, сазнајемо да је ове године у њиховом селу и рудничко-таковском крају, велика најезда стршљенова.
- Не знамо шта да радимо ни како да се против њих боримо - каже Владимир Вуковић. - И мене је пре 20 дана стршљен ујео за ногу. Невероватно колико брзо ми је цела натколеница отекла. Почео сам да се гушим, па су ме брзо пребацили у болницу. Примио сам четири инјекције, а оток око места убода, имао сам данима.


САХРАНА
Како смо сазнали од његових најмилијих, Ђоко Радовановић, биће сахрањен у четвртак. Опело у породичној кући почиње у 13 часова, а сахрана ће, потом, бити на гробљу Рубаковић у Срезојевцима.

АЛЕРГОЛОГ И ИМУНОЛОГ ДР РАЈИЦА СТОШОВИЋ УПОЗОРАВА: УБРИЗГАВАЈУ НАЈОПАСНИЈЕ ОТРОВЕ
УБОДИ стршљена су врло опасни, и код сваког неминовно изазивају уобичајену реакцију: оток, црвенило и бол на месту убода. Али, код одређеног броја људи се после убода испољава алергија, токсична или нека необична реакција, а све то је последица убризгавања отрова овог опнокрилца који у људском организму може да изазове бројне поремећаје, па и да доведе до смртног исхода - каже за "Новости" др Рајица Стошовић, алерголог и имунолог Клинике за алергологију и имунологију Клиничког центра Србије.
Смртни исход после убода стршљена, према речима нашег саговорника, најчешће је последица преосетљивости на отров овог опнокрилца. Управо је отров стршљена један од најопаснијих алергијских реакција у природи.
- Најтеже алергије које могу да постоје у природи изазване су убодом стршљена - објашњава др Стошовић. - Та преосетљивост на његов отров значајно повећава ризик од смртног исхода, који после убода стршљена није редак. У САД годишње више од 40 људи на 100.000 становника умре од реакције на убод стршљена.
Алергија на убод стршљена, чак и кад није фатална, изазива врло тешке симптоме. И кад се не испољи јака реакција, особа коју је ујео стршљен, према речима др Стошовића, може бити животно ургожена због токсичног отрова у телу који може да доведе до бројних поремећаја: срчаног ритма, да изазове срчани застој, отказивање бубрега, тромбозу крвних судова или изненадну смрт.
Стршљенова има свуда и на сву срећу ако их не провоцирамо, неће нас напасти, али често се догађа да их ненамерно изазовемо. Др Стошовић каже да нарочито треба бити опрезан у ово доба године, кад смо често у природи, лагано обучени, а посебно на местима где има пуно воћа.