НАЈСТАРИЈА и најпознатија стоматолошка служба у граду, која је постала и својеврсни бренд престонице, популарни "Мажестик", после више од осам деценија постојања ће од 1. јануара 2016. затворити врата за све пацијенте који немају право на лечење зуба о трошку РФЗО, а 48 запослених ће бити проглашено технолошким вишком и добити отказ!
Пацијенти које смо у четвртак затекли у чекаоницама ове поликлинике били су изненађени и револтирани када су чули да више неће моћи да поправљају зубе и раде протетику. Сложни су да је недопустиво да се на овај начин једна установа затвори, јер има изузетне стручњаке и најповољније цене. Тако за вађење зуба у "Мажестику" треба платити 900 динара, док је код приватника ретко где јефтиније од 20 евра.
- У оквиру мера рационализације радника у здравству, 48 неуговорених стоматолога, сестара и техничара биће проглашено технолошким вишком - каже др Душан Живановић, директор "Мажестика". - Остаће три екипе у ноћној смени, као и по један стоматолог за старије од 65 година и за незапослене, труднице и социјално угрожене, односно за категорије које имају право на бесплатну услугу.
Стоматолози са којима смо разговарали кажу да већ годину дана немају материјал за рад. Тако је једна од њих навела да је од почетка године добила 15 анестезија и 10 шприцева, док стоматолог који има уговор са РФЗО и ради са старијима, од Нове године није добио ниједну протезу.
- Не можемо да радимо јер немамо материјал, па је учинак минималан. Како је могуће да ниједна друга стоматолошка служба у граду нема вишка? Од онога што зарадимо плаћали смо воду струју, чишћење зграде, сервисирање лифта...
Они истичу да спремачице саме купују средства за чишћење, да је опрема у веома лошем стању, у шта смо се и сами уверили. Иако је пре неколико година рађена реконструкција целе поликлинике, то се не види, влага је свуда, плафони прокишњавају, климе не раде, столарија је у очајном стању...
ПАЦИЈЕНТИ ЧАК И ИЗ УНУТРАШЊОСТИ
ЗБОГ коришћења законског права на принудну наплату зарада, рачун ДЗ "Стари град" је у блокади од децембра 2014. а на један дан је била затворена и лабораторија.
Стари град има 48.000 људи, али је 80 одсто пацијената у "Мажестику" са осталих општина, чак и из унутрашњости.
ПОЛИКЛИНИКА ОСНОВАНА ЈОШ 1944.
ПОЛИКЛИНИКА "Мажестик" основана је 1944. као Војна зубна амбуланта, на месту где је 1926. отворена приватна клиника.
После неколико реорганизација здравствене службе, "Мажестик" је од 1981. у саставу ДЗ "Стари град". Годишње кроз ову поликлинику прође око 50.000 пацијената.