ТАЛОЖЕЊЕ муља из Топчидерске реке у Чукарички рукавац је ургентни проблем који постоји више деценија. Град је санирао проблем за наредних неколико година, тако што је власницима чамаца омогућен приступ Сави. Сада је на граду Београду посао да тај проблем решимо трајно, рекао је у недељу градски менаџер Горан Весић.
Приликом обиласка Чукаричког рукавца, у пратњи градске секретарке за привреду Тијане Маљковић, он је истакао да је Дирекција за грађевинско земљиште покренула јавну набавку за уређење целог корита Топчидерске реке да би се решио проблем.
- Институт "Јарослав Черни" предвиђа отварање одређеног броја брана како би се муљ зауставио и проблем решио на начин прихватљив екологији. Има различитих идеја, а једна је да се испод Аде провуче цев која ће спојити Саву и Рукавац који ће тако постати проточан, а неће више бити стајаћа вода због чега се муљ таложи - открио је Весић.
Градски менаџер је рекао да је циљ да рукавац постане оно што треба да буде - место где ће грађани имати своје чамце и веслачки клубови своје место.
У ПЛАНУ И МОДЕРНА МАРИНА
ДИРЕКТОР ЈП "Ада Циганлија" Жарко Шормаз је рекао да је уређење рукавца предуслов за десетогодишњу идеју града, ЈП "Ада Циганлија" и "Паркинг сервиса", да се направи модерна и озбиљна марина за 1.000 пловила.
- Садашњи капацитет је 400 пловила, али се последњих година због проблема тај број смањио - рекао је Шормаз.