У згради Скупштине општине Прешево данас је почела седница дела одборника албанске националности из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, на којој би требало да буде донета одлука о формирању асоцијације албанских општина, по угледу на Заједницу српских општина на Косову и Метохији.
Одборници странака које предводе локални албански политичари дошли су око 11 сати на седницу, која је почела пола сата касније.
Данашњом седницом руководи председник националног савета Албанаца Јонус Муслиу, а присутни су председници општина Прешево и Бујановац Рагми Мустафа и Нагип Арифи, као и представник групе грађана Рамиз Љатифи.
У сали су и одборници свих политичких партија који подржавају данашњи скуп, као и одборници Демократске уније долине, чији је лидер Скендер Бестани.
Седници не присуствују одборници Партије за демократско деловање Ризе Хаљимија, као ни Демократске уније Албанаца, чији је председник Рами Зулфију.
У општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа од 114 одборника 74 је албанске националности.
Странке које су подржале иницијативу председника Националног савета Албанаца имају 41 одборника, а они који се противе 33.
Седницу прате и бројне новинарске екипе, а с обзиром да пре њеног почетка није било изјава, очекује се да ће се по окончању неко од званичника обратити новинарима.
Председник општине Прешево и лидер Демократске партије Албанаца Рагми Мустафа тврди да ће на данашњем скупу бити донета одлука о формирању заједнице албанских општина на југу Србије, док лидер Покрета за демократско деловање и посланик у парламенту Риза Хаљими каже да та седница није добро припремљена и да је иницијатива требало да крене из локалних самоуправа.
Танjугов репортер јавља да је у Прешеву данас уобичајена суботња атмосфера.