...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

четвртак, 6. август 2015.

Злати Коцић награда Ramonda serbica



 Песникиња, есејиста и преводилац Злата Коцић
Песникиња, есејиста и преводилац Злата Коцић
ПЕСНИКИЊА преводилац и есејиста из Београда, Злата Коцић, овогодишњи је добитник традиционалне награде Ramonda serbica за целокупно књижевно дело и допринос књижевности, која се додељује на Књижевној колонији "Сићево".
Жири у саставу Милосав Тешић (прошлогодишњи добитник), Видосав Петровић и Мирјана Бечејски, одлуку о лауреату је донео једногласно, а у образложењу између осталог пише, да је Коцићева у савременој српској поезији јединствена ткаља и биљарица.
- Песништво Злате Коцић обилује биљним темама и мотивима, било да су они јаче истакнути или тек назначени у обрисима. У њима се очитује магијска и језичка енергија проистекла из националног и свесловенског културног наслеђа - стоји у образложењу жирија.
Злата Коцић је рођена у Жељеву код Сврљига, где је завршила основну школу. Гимназију је похађала у Књажевцу, а дипломирала је на Филозовском факултету у Београду на Одсеку за руски језик и књижевност. У Русији је завршила неколико високих курсева језика и књижевности. Живи у Београду и слободни је уметник од 2006. године. Ramonda serbica се састоји из повеље и новчаног износа, а лауреату ће свечано бити уручена у септембру, традиционално у Холу Градске куће у Нишу.

ДЕЛА И ПРИЗНАЊА
ПРВУ књигу "Клопка за сенку" издала је 1982. године, а према мишљењу бројних критичара који су вредновали поезију Злате Коцић, врхунац њене поетике достигнут је у спеву "Лазареве лестве". Добитник је бројних награда, између осталих "Ђура Даничић", "Јован Максимовић Федор", "Нолит", "Раде Драинац", "Змајеве награде"...
Злати Коцић награда Ramonda serbica | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.