...

...
Српске новине >>>>

Претражи овај блог

Translate

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

четвртак, 06. август 2015.

Злати Коцић награда Ramonda serbica Песникиња, есејиста и преводилац Злата Коцић
Песникиња, есејиста и преводилац Злата Коцић
ПЕСНИКИЊА преводилац и есејиста из Београда, Злата Коцић, овогодишњи је добитник традиционалне награде Ramonda serbica за целокупно књижевно дело и допринос књижевности, која се додељује на Књижевној колонији "Сићево".
Жири у саставу Милосав Тешић (прошлогодишњи добитник), Видосав Петровић и Мирјана Бечејски, одлуку о лауреату је донео једногласно, а у образложењу између осталог пише, да је Коцићева у савременој српској поезији јединствена ткаља и биљарица.
- Песништво Злате Коцић обилује биљним темама и мотивима, било да су они јаче истакнути или тек назначени у обрисима. У њима се очитује магијска и језичка енергија проистекла из националног и свесловенског културног наслеђа - стоји у образложењу жирија.
Злата Коцић је рођена у Жељеву код Сврљига, где је завршила основну школу. Гимназију је похађала у Књажевцу, а дипломирала је на Филозовском факултету у Београду на Одсеку за руски језик и књижевност. У Русији је завршила неколико високих курсева језика и књижевности. Живи у Београду и слободни је уметник од 2006. године. Ramonda serbica се састоји из повеље и новчаног износа, а лауреату ће свечано бити уручена у септембру, традиционално у Холу Градске куће у Нишу.

ДЕЛА И ПРИЗНАЊА
ПРВУ књигу "Клопка за сенку" издала је 1982. године, а према мишљењу бројних критичара који су вредновали поезију Злате Коцић, врхунац њене поетике достигнут је у спеву "Лазареве лестве". Добитник је бројних награда, између осталих "Ђура Даничић", "Јован Максимовић Федор", "Нолит", "Раде Драинац", "Змајеве награде"...
Злати Коцић награда Ramonda serbica | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар