РУСКИ филозоф и политиколог Александар Дугин добитник је престижне награде "Огледало српско" коју додељује Друштво српских књижевника Црне Горе и Херцеговине.
Председник жирија Желидраг Никчевић рекао је новинарима да је Дугин један од најатрактивнијих и најутицајнијих интелектуалаца не само у Русији, него у целој Европи, а на известан начин и у Америци:
- Његова реч се пажљиво ослушкује и анализира.
Јавности је познато да политичке елите, не само у Русији, него и у савременом свету, озбиљно узимају у обзир Дугинове идеје и активности.
Овај аутор је свој ауторитет изградио као непомирљиви борац против глобализма и савременог англосаксонског либерализма. Дугин веома важну улогу у свом идејном хоризонту приписује Србији и српском народу у Црној Гори и Босни и Херцеговини. Он сматра да Србе и Русе повезује јединствена судбина, готово у мистичном смислу, која је важнија од сваке политике. То су, према Дугину, два народа са заједничким словенским коренима, која представљају суштину словенства - његову виталност, непокорност и непобедивост. Награда ће бити додељена средином септембра у Подгорици.