...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

недеља, 28. јун 2015.

Широј јавности је мало познато да је одлуком Врховне команде српске војске, почетком 1915, године при Моравској дивизијској области основана Музичка подофицирска школа у Грејачу код Алексинца, смештена у згради сеоске школе

Широј јавности је мало познато да је одлуком Врховне команде српске војске, почетком 1915, године при Моравској дивизијској области основана Музичка подофицирска школа у Грејачу код Алексинца, смештена у згради сеоске школе. Имала је 95 питомаца старости од 12 до 16 година. Управник школе био је капелник капетан (касније потпуковник) Драгутин Покорни, а главни наставници капетани Вјенцеслав Нигл и Вјенцеслав Рендл.
 Генерал Милосав Симовић и председник Ненад Станковић откривају плочу
Генерал Милосав Симовић и председник Ненад Станковић откривају плочу
У овом селу подно Малог Јастрепца, ни до данас нису избледеле успомене на част која им је тада указана, те су у оквиру Дана општине - 5. јуна, свечано обележили стогодишњицу оснивања поменуте музичке школе. Као знак трајног сећања, том приликом, на згради осмолетке, у којој је школа била смештена, председник општине Алексинац Ненад Станковић и командант Копнене војске Србије, генерал-потпуковник Милосав Симовић, открили су спомен-плочу. Свечаност су, поред осталих, увеличали чланови војног оркестра Команде копнене војске Србије у Нишу и уметнички ансанбл Министарства одбране "Станислав Бинички".
Иначе, Музичка војна школа је у Грејачу битисала од фебруара до октобра 1915. године. Када је стање на фронтовима постало критично, како у својој књизи "Грејачки микрорејон - жртве ратова и буна током 19. и 20. века", пише Мирослав Б. Ђурђановић, који је и сам присуствовао свечаности, сви питомци су пребачени у Ниш и у саставу Коњичке дивизије повлачили се преко Албаније.
Ишли су преко Љум Куле, Пишкопеје, Тиране... све до Валоне. У прихватном логору-болници, формираном за до тада преживеле српске регруте у Фијери код Валоне, потпуно изнемогли, у ритама и боси, гладни и болесни, чекајући помоћ савезника, многи су заувек остали. Када је помоћ најзад стигла, у првом поморском конвоју 6. јануара 1916. године, поштујући Женевску конвенцију, у Бизерту је најпре пребачено око 26.000 заробљеника који су заједно са Србима прешли Албанију... Тек у другом конвоју од 10. до 16. јануара исте године, преживели питомци Војне музичке школе евакуисани су такође у Бизерту, заједно са нешто инструмената које су успели да сачувају.
Особље Војне музичке школе у Грејачу 1915. године
РАЗЛИЧИТИ ПОДАЦИ
Позивајући се на изворе других аутора, Ђурђановић у својој књизи даље наводи да су подаци о преживелим питомцима Војне музичке школе различити. Од тога да су сви изгинули осим капелника, што, како верује, сигурно није тачно. Такође постоји и податак, пише Ђурђановић, да је њих 18 стигло у Валону па су одмах, и то са Крфа, распоређени у војне јединице.


И музиком „лечили” војнике на бојишту | Србија | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.