...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

понедељак, 12. јануар 2015.

Srbija na listi od 180 zemalja, našla se na 54. mestu

Organizacija Reporteri bez granica, objavila je rezultate istraživanja o stepenu slobode štampe u 2014. godini, po kojima se Srbija na listi od 180 zemalja, našla na 54. mestu, za devet mesta više u odnosu na prethodnu godinu.Kao zemlja s najviše slobode štampe već četvrtu godinu zaredom ocenjena je Finska, a za njom, kao i 2013, slede Holandija i Norveška. S druge strane, poslednja tri mesta ponovo su zauzeli Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja, tri zemlje u kojima, kako se navodi u izveštaju, sloboda štampe ne postoji i koje predstavljaju “pravi pakao za novinare”.
Kale snima srbe kako kradu besplatne novine
Printskrin: DZEDAJ KALE
Indeks ove godine sadrži 180 zemalja, jednu više od prethodne, jer je na njega dodat Belize, koji se našao na zavidnom 29. mestu. Reporteri bez granica navode da su u 2014. veoma negativan uticaj na slobodu štampe i rad novinara izvršili sukobi u određenim zemljama, što je uticalo i na one države koje se inače smatraju demokratskima.

Najlošije ocenjena članica Evropske unije je Bugarska, u kojoj su 2014. pet meseci trajali protesti i političke tenzije. Tokom tog perioda, novinari su bili žrtve političkog nasilja, naročito oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, navodi se u izveštaju.
Foto-Ilustracija: Freeimages/KayPat, hugoslv
Foto-Ilustracija: Freeimages/KayPat, hugoslv
Hrvatska, kao nova članica EU, našla se na 65. mestu na listi, uz napomenu da je na polju slobode medija učinjeno dosta, ali i da još mnogo toga treba uraditi, s obzirom na to da, recimo, državni medij HRT nije nezavistan, posle reformi koje je sproveo premijer Zoran Milanović, jer njegovo rukovodstvo bira parlament, što omogućava političku kontrolu.
Kad je reč o Albaniji, u izveštaju se navodi da je program za medije u toj zemlji, posle promene vlasti, ambiciozan, zbog nacrta novog zakona o većoj transparentnosti vlasništva u medijima, jačanje nezavisnosti javnih servisa i garantovanja pristupa medija informacijama državnih organa.
    = izvor (Telegraf.rs / Tanjug)

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.