Na kule i ostatke tvrđave srednjovekovnog grada Mileševca, na vrhu
litice na ulazu u kanjon Mileševke, letos će stići arheolozi. Urediće se
i prilazi do pet monaških isposnica, među kojima je najčuvenija
isposnica Svetog Save. Legenda kaže da ju je prvi srpski arhiepiskop
uredio po ugledu na svetogorske i ovde tihovao, utirući put srpskoj
državnosti i duhovnosti.
prema ovom graditeljskom i kulturnom nasleđu. U saradnji sa Mileševskom
eparhijom i Muzejom, uz podršku ministarstava kulture i turizma, baštinu
izvlače iz tame vekova i zaborava i nakon
restauratorsko-konzervatorskih radova - približiće je namernicima.
Slavoljub
Pušica, direktor prijepoljskog Muzeja, tvrdi za "Novosti" da je, posle
Magliča, Mileševac najočuvaniji, najmonumentalniji i najnepristupačniji
srednjovekovni grad u Srbiji. Ovde je, nažalost, pre pola veka urađena
samo jedna arheološka sonda, a tvrđavi, kojoj se može prići jedino sa
južne strane, iz sela Hisardžik, preti urušavanje.
- Pretpostavke
su da je tvrđavu u 14. veku podigao Nikola Altomanović da bi štitio
zadužbinu Nemanjića, manastir Mileševu, kao i karavanski put Dubrovnik -
Orijent - navodi Pušica.
U okviru priprema za obeležavanje
osam vekova Mileševe 2019. godine, Opština je, prema rečima Vukosava
Tomaševića, predsednika SO Prijepolje, lane izdvojila 300.000 dinara za
lasersko snimanje tvrđave, a ove dva miliona dinara za izradu projekta
zaštite.
- Pet isposnica, kao i Savina voda, za koju mnogi tvrde
da je lekovita za slabovide, kultna su mesta i izuzetna atrakcija. Do
njih se može samo kozjom stazom, pa uz gradnju prilaza, želimo da ih
uredimo kao što su bile u srednjem veku.Namera je da ceo kompleks
iskoristimo da obogatimo turističku ponudu - naglašava Tomašević.
ODBOR
-
Mileševa je svetionik srpske kulture i istorije, pa ćemo uskoro uputiti
predlog da se formira nacionalni odbor za proslavu u kom bi, pored
čelnika SPC, bili predstavnici države, kulturnih i naučnih institucija i
opština ovog dela Srbije - kaže Tomašević.
Novi sjaj za mileševski štit | Kultura | Novosti.rs
Нема коментара:
Постави коментар