ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА “НОВОСТИ”
У ТЕРОРИСТИЧКИМ нападима у Паризу, који су се догодили прошлог петка и однели 132 живота, међу више од 350 повређених налази се и 30 српских држављана, сазнају "Новости"! Многи од њих су задобили, срећом, само лакше повреде и после збрињавања пуштени су кући. Неки су, нажалост, озбиљно повређени и још се налазе у париским болницама.
У једној од њих, на јужном ободу Париза, уз строгу контролу на улазу, на одељењу реанимације налази се и тешко страдали Ацо Павловић (49), родом из Краљева.
У тренутку експлозије коју је изазвао нападач самоубица, Ацо је, по обичају, навијачима продавао капе, шалове и сувенире испред "Стадиона Француске". С њим тридесетак пријатеља, у истом послу. Сви родом из Србије.
- Окренуо сам се да запалим цигару, кад нешто силно пуче. Сви попадасмо. Прави хаос. Била је ту и моја жена, Љиљана. Зна ли неко нешто о њој? - пита узнемирено репортера "Новости".
Слежемо раменима. Љиљане Павловић Атанасковић (40) нема на списку, ни повређених ни погинулих. А не јавља се већ два дана. Тешимо Ацу да ће бити све у реду, кад се спискови ажурирају.
Ацо Павловић је у тешком стању. Повређени су му глава, стомак, ноге, рука. Сав је у завојима. Једва говори. Веома тешко чује, због последица експлозије. Лекари, ипак, кажу да више није животно угрожен и да су прогнозе релативно добре.
Мало је недостајало па да Ацо избегне атентат. Имали су, он и његова жена, карте за утакмицу, али су у последњем тренутку одлучили да их дају неком момку.
Још не зна шта се тачно догодило. Тек долази себи. Кажемо му да се разнео камиказа.
- Мајко моја, шта раде лудаци - цеди кроз зубе и гледа у страну, па додаје: - Ако чујете нешто за моју Љиљану, јавите.
СПИСАК ПОВРЕЂЕНИХ

ИСПРЕД "Стадиона Француске", у тренутку експолозије, нашли су се Милунка Радосављевић, Боривоје Бурић, Славица Бурић, Живка Бурић, Жаклина Бурић, Тина Бурић (на слици са амбасадором Србије), Владимир Бурић, Зоран Васиљковић, Милена Васиљковић, Снежана Митровић, Верица Маринковић с кћеркама Лауром и Карлом, Зорица Бурић Николић, Ивица Николић, Гордана Радосављевић Станковић, Ика Грбић, Пера Грбић, Лепа Грбић, Драгица Тодоровић, Радмила Тодоровић, Злата Васић...
"Новости" сазнају да је од наших грађана једна девојка била у кафићу у улици Шарон где је погинуло доста посетилаца, али је прошла без повреда. 
Недалеко од Аца, на одељењу интензивне неге лежи Раде Васић (41) из Седлара код Свилајнца. И он је прегурао најгоре. Сад се опоравља. Глава му увијена.
- Више ме, ипак, боле ноге. Важно је да смо живи - каже и присећа се страшних тренутака: - Све се догодило муњевито. Одједном је пукло. После тога је настала права пометња.
Поред Радета, његова супруга Сузана. Држи га за руку. Да брже оздрави. И Сузана је кобне вечери била пред стадионом.
- Изгледа да једино мени ништа није било. Прошла сам само с модрицом на десној руци - каже Сузана, као да се правда.
Тачно се сећа шта се догодило.
- Ишли смо да помогнемо мојој рођеној сестри Владани Поповић. Кад је почела утакмица, ушли смо у "Мекдоналдс" да вечерамо. Онда је, кажу, упао неко с пиштољем, па су нас све избацили напоље. Затим смо се вратили ка паркингу, на место где смо били пре тога. Није прошло ни пет минута, кад је одједном пукло - прича у даху.
Сузанина сестра Владана, из Црљенца код Пожаревца, тешко је повређена.
- Кад је експлодирало, муњевито је скочила преко наше кћерке Тамаре да је заштити. Тако је спасила. Иначе, ко зна шта би било - прича видно потресена Сузана.
ПРЕПОЗНАЛИ ПО МИНЂУШАМА
ПОСЛЕ две непроспаване ноћи и готово 40 сати неизвесности и потраге за кћерком Љиљаном Атанасковић Павловић (40), којој се после терористичког напада у Паризу изгубио сваки траг, њени родитељи Снежана (58) и Будимир Атанасковић (65) из Краљева, јуче по подне су коначно добили информацију где је.
Љиљана и Ацо Павловић

- Наши рођаци и пријатељи који живе и раде у Француској су дан и ноћ обилазили париске болнице и јуче коначно пронашли моју мајку. Најпре су је препознали по минђушама, а потом по презимену утврдили да је то заиста она - прича у даху Љиљанина кћерка Тамара Ђорђевић.
Владана Поповић се, заједно са Тином Бурић (35), опоравља у болници у Сен Денију, на супротном крају града, где су "Новости" стигле јуче по подне. Иде набоље. Тина је рођена у Паризу, док су њени родитељи из Београда. Повређена су јој плућа. Ни њој живот није угрожен. Она мисли да је експлозију изазвала бомба подметнута у кеси. Њен муж, Португалац, лечи се у другој болници. Пре само четири месеца добили су бебу. Ни овде Ацина Љиљана није на списку.
БРИГА ИЗ АМБАСАДЕАМБАСАДОР Србије Рајко Ристић и конзул Нина Величковић обишли су све наше повређене по париским болницама, интересовали се за њихово стање и пожелели им брз опоравак. - Сви су оперисани, успешно се опорављају и нико, осим Љиљане Павловић Атанасковић, према изјавама лекара, није у животној опасности - истакао је амбасадор Ристић за "Новости".
Међу онима које су погодили шрапнели из атентаторове бомбе, налази се и Снежана Митровић. Њу су одвезли у болницу у близини Италијанског трга. Није у опасности, опоравиће се. Код ње су у посету пошли свекар и свекрва, Драгоје Васић и Милунка Радосављевић. Успут, и они се распитују за Љиљану. Нико није ништа чуо. Помишљају на најгоре. Прича се међу нашима да је страдала.
Одједном, наилази Боривоје Бурић, Ацин рођак, Тинин стриц, с београдског Коњарника који, као и остали, у Паризу већ дуго живи. Чуо је, каже, да је Љиљана баш у овој болници. Креће потрага. За то време, Боривоје преноси своје искуство.
- Летео сам у ваздух. Како смо само бежали преко ограде! - каже Боривоје, који се извукао без већих последица.
Надовезује се Милунка Радосављевић, коју је такође, у великој невољи, погледала срећна звезда.
- Била сам у страшном шоку. У пометњи, нестало нам Индирино дете. Склонили га пријатељи. Звали нас после телефоном, али нисмо успели да се чујемо. Два сата сам била у шоку - прича Милунка.
СТРАДАЛО 20 СТРАНАЦАМЕЂУ 132 жртаве има 20 идентификованих страних држављана, из бројних европских земаља, али и из Алжира, Туниса, САД, Мексика и Чилеа. Најмање три Белгијанца су погинула, потврдило је белгијско министарство иностраних послова, затим је потврђена смрт једног Британца, два Португалца, два Румуна, два Шпанца и два Швеђанина и једног немачког држављанина. Међу жртвама су два Алжирца, два млада Тунижанина, амерички студент из Калифорније, двоје Чилеанаца, један Мароканац, као и два Мексиканца.
Индира Радосављевић из Обреновца је њена друга снаха. И њој иде набоље. Лече је у болници у западном делу града. Чим обиђе Снежу, отићи ће поново да види и њу. Дотле, тражимо Љиљану.
Коначно, изгледа, прави траг. На реанимацији лежи особа у тешком стању којој још није утврђен идентитет. Стижемо у чекаоницу. Унутра много наших. Сви су они кобне вечери били испред стадиона. И сви се распитују за Љиљану. Међу њима и Зоран Васиљковић који је многе, после експлозије, заједно с Боривојем Бурићем, колима развозио кући. Његова жена Милена још је у шоку.
- Кола су била пуна крви - каже Боривоје.
Уто стиже вест о Љиљани. Препознали су је. У тешком је стању. Изгледа да је најгоре прошла. Ексери које је терориста ставио у експлозив повредили су је на више места по телу и глави. Лекари је држе ван свести док не обаве све потребне операције. Потрајаће то још неколико дана. Најважније је, кажу, да је у стабилном стању и да витално функционише. О последицама ће се после размишљати. Неко одмах креће да обавести Ацу.