...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

понедељак, 25. мај 2015.

На лицу места, Клина, Косово

 Смиљка и Ђорђе Шмигић из Дрсника, некада водећи домаћини у селу
Смиљка и Ђорђе Шмигић из Дрсника, некада водећи домаћини у селу
МИ смо као робијаши. О каквој слободи кретања говоре, када нисмо слободни ни у својој кући. Иако дан некако пребродимо, ноћ никако да прође. А сваке ноћи легнемо са питањем хоћемо ли ујутру осванути. Овако говоре повратници у селима око Клине на Космету, који су готово свакодневно изложени нападима и пљачкама Албанаца. Сви напади на повратнике су са готово истим сценариом... Више лица упадне у куће у току ноћи, малтретирају укућане, опљачкају и запрете да случај не пријаве полицији...
- Пре петнаестак дана у кућу  су нам упала четири бандита. Развалили су улазна врата, која још увек не могу да поправим. Напали су прво мене а потом жену, држали су виле испред мог лица све док нису пронашли новац и то неких 65 евра и нешто динара. Ево, од тада не могу да поправим улазна врата, зато по целу ноћ дежурам и стрепим - прича Ђорђе Шмигић (79), из Дрсника код Клине, некада водећи домаћин у овом селу са око 200 домаћинстава. Сада у селу нема ни 20 повратника.
- Боље да се нисмо ни враћали. Убили су нам вољу и за животом. Ето видите колику су нам кућу срушили. И нама и рођаку којем су убили сина, а он од туге у расељништву умро - прича Смиљка Шмигић.
Док прича, Смиљка плаче. Највише жали јер јој унучићи не долазе.
СТАНОВНИШТВО- БЕЗ обзира на то што у самој Клини има свега шесторо српске деце, волела бих када завршим средњу школу да останем овде - прича осамнаестогодишња Ивана Пешић која са родитељима, седмогодишњим братом Павлом и сестрама Јованом (13) и Бојаном (16) живи у овом метохијском градићу. Иначе, од 8.600 Срба, колико их је до 1999. године живело у Клини, сада их је свега око 350, док се на подручју читавог Пећког округа од око 60.000 избеглих Срба вратило свега њих око 2.500.
- Како да нам дођу... Да читавог живота носе трауме. Некада смо имали стада оваца и крава, а сад чекамо да нам неко донесе чашу млека...
Ђорђе се надовезује. Вели да би ови монструми дошли да виде и једну козу а не какву крупнију стоку.
А Вулета и Гроздану Воштић из Клинавца трећег маја напали су седми пут од када су се вратили у Метохију. Нису имали шта да им узму, нашли су само мобилни телефон.
- Џаба ти све ако немаш слободу и мир - прича Вуле који верује да је његових око 2,5 хектара имања трн у оку суседима. Зато га, каже, комшије Албанци често питају хоће ли да иде и напусти своју кућу. - Нећу да идем - каже опоро.
Миодраг Конић има 82 године. Живи са супругом Недом и у позним годинама стрепи за живот.
- Ово никада није било, било је ратова, али се у наводном миру никада нису дешавали овакви и напади и пљачке. Упадну ти у кућу у пола ноћи, претуку те, опљачкају и то кад год им се прохте - прича Миодраг (82).
Ивана и Павле Пешић се не раздвајају
Слободанка Дабижљевић је преживела недавно праву тортуру од групе албанских разбојника. Упали су им у дом и супруга су јој тукли моткама, а њу “само” шутирали. На крају су јој узели и венчани прстен са руке.

- Због недостатка безбедности не можемо ни имања да обрађујемо. Радимо само окућнице. Јер, када сам раније покушавао да обрађујем околне њиве, на све начине су хтели да ме заплаше. Они ме псују, ја ћутим, али сам временом одустао - прича Милован Шмигић (55) из Дрсника код Клине, коме поред свих мука, каже, највише ипак недостаје породица, супруга и деца који су и даље у расељеништву... 

ТО НИЈЕ САМО КРИМИНАЛ


ПРЕМА извештајима ЕУЛЕКС полиције, напади и пљачке повратника нису енички мотивисани. Пре неколико дана тамошња полиција је ухапсила седмочлану групу окривљену за ове нападе, али их је пустила.
- Ово што се дешава у општини Клина није обичан криминал. Јер када лопови некоме украду новчаник, не питају га зашто није продао кућу или продао земљу. Ово је озбиљан проблем - истакао је Бранимир Стојановић, заменик премијера Косова.
Подсећајући да је договором српских представника у косовској влади полицијској станици у Клини прослеђено осам полицајаца српске националности из других средина, Бранимир Стојановић је рекао да ће у договору са представницима косовске полиције настојати да запосле што више српских полицајаца како би бринули о безбедности и посећивали повратнике.


Срби у Клини: Не знамо да ли ћемо осванути | Репортаже | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.