SVAKI drugi konobar u Srbiji radi na crno, a oni koji su
prijavljeni ne zarađuju ni minimalac! „Zahvaljujući“ ovim, zvaničnim,
podacima ne čudi što se procenjuje da gotovo 20.000 naših ljudi u svetu
radi u ugostiteljstvu i turizmu.
Najniže plate u Srbiji su upravo u ugostiteljstvu i
turizmu - 24.500 dinara, što je upola manje od proseka. Konobari ni u
najpopularnijim kafićima ne mogu da zarade više od 20.000 dinara.
Zanimljivo je da uprkos tome što su primanja u ovoj delatnosti najmanja,
najviše ljudi u toj oblasti radi na crno! Još je veći paradoks da
Inspekciji rada konobari, od svih radnika, najmanje prijavljuju gazde!
-
Na crno najčešće rade NK i građevinski radnici, kao i trgovci,
konobari, šankeri i ostale delatnosti ugostiteljstva i turizma - kaže
Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad. - Rad na crno mora da
se prijavi dok zaposleni radi, a ne tek kada ga gazda istera, jer
inspektor mora da ih zatekne pri radu na crno i donese rešenje ili
pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca. Od 5.632 radnika „na
crno“ sa njih 4.748 su nakon posete naših inspektora poslodavci sklopili
ugovor o radu. Nažalost, radnici se u malom broju slučajeva obraćaju
inpekciji rada u strahu od gubitka posla.
Uprkos
tome što u Srbiji za konobare, kuvare i hotelijere nema dovoljno posla,
sve više dece upisuje upravo ovakve stručne škole. Posle volontiranja
ili prakse, većina konkuriše za rad u inostranstvu.
Naši
ljudi rade na brodovima za krstarenje, u avio-kompanijama, hotelskim
lancima i restoranima. Još pre dve decenije pokrenuo se lanac kojim u
Rusiju, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok, odlaze naši poslastičari,
konobari, kuvari, pomoćno osoblje, animatori, sobarice, stjuardese,
šankeri, perači sudova, čuvari plaža, čistači bazena, ali i menadžeri.
Nikada nijedan od njih nije podneo prijavu Inspekciji rada.
-
Inspektoratu za rad se nisu obraćali ugostiteljski radnici iz Srbije
koji rade u inostranstvu, poput građevinaca u Sočiju - kaže Peurača.
ZA ŽIVOT NE BRINU
Radnici
najčešće podnose prijave zato što rade „na crno“, a na drugom mestu je
neredovna isplata zarada. Zaposleni se žale i zato što im se menjaju
ugovori o radu, a na četvrtom mestu je prekovremeni rad. Tek na petom
mestu nalaze se prijave za neodgovarajuće uslove rada, dok se lična
zaštita nalazi na poslednjem mestu.
==============================
iz komentara:
Srbiji. U zemlji u kojoj jedina uspesna industrija su kafane ovo je
katastrofa. :)
Ili je zaista pozetivna vest ako ce biti manje kafana i ako kafane manje
zaradjuju. Konsumiranje alkohola u Srbiji trebalo bi se smanjiti za 90%
da bi drzava pocela da funkcionise polu normalno.
obespravljenih ugostiteljskih radnika?! Pa dobro inspektori, zasto ne
obilazite objekte i proveravate da li su radnici prijavljeni? Nekada smo
tako radili ali su sada u opisu posla neki drugi "maniri"????
Preko granice otišlo 20.000 konobara | Ekonomija | Novosti.rs
prijavljeni ne zarađuju ni minimalac! „Zahvaljujući“ ovim, zvaničnim,
podacima ne čudi što se procenjuje da gotovo 20.000 naših ljudi u svetu
radi u ugostiteljstvu i turizmu.
Najniže plate u Srbiji su upravo u ugostiteljstvu i
turizmu - 24.500 dinara, što je upola manje od proseka. Konobari ni u
najpopularnijim kafićima ne mogu da zarade više od 20.000 dinara.
Zanimljivo je da uprkos tome što su primanja u ovoj delatnosti najmanja,
najviše ljudi u toj oblasti radi na crno! Još je veći paradoks da
Inspekciji rada konobari, od svih radnika, najmanje prijavljuju gazde!
-
Na crno najčešće rade NK i građevinski radnici, kao i trgovci,
konobari, šankeri i ostale delatnosti ugostiteljstva i turizma - kaže
Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad. - Rad na crno mora da
se prijavi dok zaposleni radi, a ne tek kada ga gazda istera, jer
inspektor mora da ih zatekne pri radu na crno i donese rešenje ili
pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca. Od 5.632 radnika „na
crno“ sa njih 4.748 su nakon posete naših inspektora poslodavci sklopili
ugovor o radu. Nažalost, radnici se u malom broju slučajeva obraćaju
inpekciji rada u strahu od gubitka posla.
Uprkos
tome što u Srbiji za konobare, kuvare i hotelijere nema dovoljno posla,
sve više dece upisuje upravo ovakve stručne škole. Posle volontiranja
ili prakse, većina konkuriše za rad u inostranstvu.
Naši
ljudi rade na brodovima za krstarenje, u avio-kompanijama, hotelskim
lancima i restoranima. Još pre dve decenije pokrenuo se lanac kojim u
Rusiju, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok, odlaze naši poslastičari,
konobari, kuvari, pomoćno osoblje, animatori, sobarice, stjuardese,
šankeri, perači sudova, čuvari plaža, čistači bazena, ali i menadžeri.
Nikada nijedan od njih nije podneo prijavu Inspekciji rada.
-
Inspektoratu za rad se nisu obraćali ugostiteljski radnici iz Srbije
koji rade u inostranstvu, poput građevinaca u Sočiju - kaže Peurača.
ZA ŽIVOT NE BRINU
Radnici
najčešće podnose prijave zato što rade „na crno“, a na drugom mestu je
neredovna isplata zarada. Zaposleni se žale i zato što im se menjaju
ugovori o radu, a na četvrtom mestu je prekovremeni rad. Tek na petom
mestu nalaze se prijave za neodgovarajuće uslove rada, dok se lična
zaštita nalazi na poslednjem mestu.
==============================
iz komentara:
Zoran1 12. februar 2014. 20:00
#2835523
Ovo ce sigurno izazvati veliku ekonomsku krizu u #2835523
Srbiji. U zemlji u kojoj jedina uspesna industrija su kafane ovo je
katastrofa. :)
Ili je zaista pozetivna vest ako ce biti manje kafana i ako kafane manje
zaradjuju. Konsumiranje alkohola u Srbiji trebalo bi se smanjiti za 90%
da bi drzava pocela da funkcionise polu normalno.
vagrant 12. februar 2014. 18:43
#2835457
Inspektori sede u kancelarijama i ocekuju prijave#2835457
obespravljenih ugostiteljskih radnika?! Pa dobro inspektori, zasto ne
obilazite objekte i proveravate da li su radnici prijavljeni? Nekada smo
tako radili ali su sada u opisu posla neki drugi "maniri"????
Preko granice otišlo 20.000 konobara | Ekonomija | Novosti.rs
Нема коментара:
Постави коментар