...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

понедељак, 24. септембар 2012.

УНИВЕРЗАЛНА СИМБОЛИЧНОСТ / Чедомир Мирковић


Велика магаза Михг. Лукића, Мишљеновац, крај лета 2012.
  
   Ову песничку књигу* Милисава Миленковића сачињавају две обимне поеме, уоквирене са по једном, пролошком и епилошком, поетички дескретно, а сврсисходно интонираном песмом.
Инспирацију и смисаону окосницу за поему Стршљенови на Велику Госпојину у Заови, поетску параболу о злу, о његовим тамним разлозима и обредној суштини, Милисав Миленковић је нашао у истинитом скорашњем догађају, нападу разјарених стршљенова шаролику масу света окупљену код стишког светилишта, манастира Заове. Уклопивши кључна значења поеме о недокучивим поводима рушилачке деструктивности, такође значења о времену и људима, о поднебљу и менталитету, о спирали намиривања међусобних дугова и омраза, у своју, деценијама поступно дограђивану, песничку космогонију – којој родна кућа (погледати, и овим поводом, Миленковићеву књигу Родна кућа, из 1994. године) стожер, огледало, мера, исходиште и симболика – аутор је, свежим и оригиналним језичким средствима, саопштио уочавања, која схватамо и као опомене, о ирационалној мржњи и о побудама наношења бола као свевременој, и данас живој, покретачкој снази.
Благе хуморне и хуморно – сатиричне нијансе, посебно у дочаравању амбијента и атмосфере, обезбедиле су да ова поетска приповест, упркос опорости, остане на безбедној раздаљини од било какве патетике или пророчке јеремијаде, а да, при томе, досегне истинску и сугестивну драматичност.
У поеми Последње путовање возом Пожаревац – Петровац – Ладне воде песник је драматургију путовања по прузи уског колосека („између живота и смрти као да пузи“) искористио као повод за обухватни поглед у дубине простора, времена и егзистенцијалног искуства. Смењивање прозора, слика, звукова и ликова претворено је, језичком амалгамом стиха, у алегорију о истовременој (појединачној и националној) трошности и трајности. Подједнако опело и апотеоза, ова је поема изванредан поетски пример како индивидуални доживљај света и непосредни податак, уз зналачки распоређене етнолошке реквизите, могу да домаше снагу универзалне симболичности.

 _____________
 * Рецензија на књигу „Стршљенови на Велику Госпојину у Заови“

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.