...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

четвртак, 24. април 2014.

Verovali ili ne, posle bekstva iz Zagreba Pavelića skrivao Vatikan

vatikan04

Ni Amerikanci ni Britanci nisu želeli da uhapse poglavnika NDH Antu Pavelića 1947, iako su znali detalje o njegovom boravku u Vatikanu, piše hrvatska štampa.

Tu informaciju, kako navode mediji, otkrivaju dokumenti američke obaveštajne agencije CIA s kojih je skinuta oznaka tajnosti.
„Večernji list“ prenosi da su SAD i Velika Britanija znale detalje o Pavelićevom boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazio. Iako su oklevali, smislili su plan za njegovo hapšenje, ali su obe države odugovlačile ne pokazujući znatnije zanimanje.
Dokumenti CIA otkrivaju i da su Britanci Pavelića imali u rukama tokom racije u Đenovi, ali su ga pustili.
Iz izveštaja koje je pukovnik G. F. Blunda iz Komande za Mediteran 8. novembra 1947. uputio brigadnom generalu Karlu Friču, zameniku direktora obaveštajnog štaba Evrope, iščitava se američko oklevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost zbog britanskom nespremnošću za saradnju.
„U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz britanske ambasade, te s američkim ambasadorom, kojega sam obavestio da je, prema proverenim informacijama, Pavelić u Vatikanu“, napisao je pukovnik Blunda i dodao da su Britanci nagovarali Amerikance da sami uhapse Pavelića.
Pozivajući se na dokument CIA, „Jutarnji list“ takođe piše o tome da je posle bekstva iz Zagreba Pavelića skrivao Vatikan. List navodi da je Pavelić s porodicom pobegao 6. maja 1945. u Austriju, gde je boravio u američkoj okupacionoj zoni, odakle se s falsifikovanim peruanskim dokumentima pod imenom don Pedro Goner (Gonner), prerušen u sveštenika, prebacuje u Italiju.
„Stiže do Rima, gde ga, kako potvrđuje deklasifikovana beleška, pod svoje okrilje uzima Vatikan u kojem je tada stolovao papa Pije XII,
bivši vatikanski nuncij u nacističkoj Nemačkoj“, piše „Jutarnji list“.
List navodi da su u Rimu, vrlo brzo nakon pada NDH, sveštenik Krunoslav Draganović i grupa sveštenika i redovnika vezanih uz Zavod
Svetog Jeronima, koji se nalazi u centru Rima, ali je pod upravom Vatikana, uspostavili mrežu koja je trebalo da omogući pripadnicima
kvislinškog režima da se prebace na tada najsigurniju lokaciju, u zemlje Južne Amerike.
Prema jednom zapisu, u Zavodu je, zajedno s funkcionerima NDH (ne i Pavelićem), boravio i Đorđe Perić, ministar propagande u srpskoj vladi Milana Nedića.
(Beta)


CIA: Vatikan krio Pavelića

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.