...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

петак, 30. јануар 2015.

Приватност у ери модерних технологија...



Скуп у организацији Друштва за информатику Србије (Фото: Б. Билбија)
Приватност у ери модерних технологија више не постоји, само је питање како се заштитити од све чешћих злоупотреба, основна је порука са јучерашњег скупа у Привредној комори Србије, поводом Европског дана заштите података о личности. Заменик повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Александар Ресановић, указао је да у Србији постоји неодговарајући правни оквир, јер домаћи закони нису усаглашени са европским нормама.
Зато је повереник решио да сачини модел закона који је доставио влади, али му није одговорено. Ресановић је посебно указао да садашњим прописима није уређена област видео-надзора, где грађане снимају хиљаде камера, али се не зна ни ко снима, ни ко користи и чува ове податке. Присутне су и злоупотребе ЈМБГ бројева, фотокопирање и скенирање личних карата. Посебно је питање изношења података о грађанима у иностранство, рекао је Ресановић, подсетивши и на аферу са упадом у базу података Агенције за приватизацију.
Председник Друштва за информатику Србије Никола Марковић у осетљива подручја задирања у приватност сврстао је и електронску идентификацију и трговину, видео-надзор и надзор над употребом интернета, прегледање електронске поште и прибављање здравствених података запослених, као и њихово праћење ГПС уређајима и мобилним телефонима, укључујући и непосредан надзор над мобилним телефонима запослених.
Милан Мишић, доскорашњи дописник „Политике” из Вашингтона, нагласио је да су домаћи проблеми у овој области, само ехо глобалних, подсетивши на неколико озбиљних кршења права на приватност у Америци, од којих је најпознатији случај који је разоткрио некадашњи сарадник Националне безбедносне агенције САД Едвард Сноуден. Мишић је такође подсетио да право на приватност крше државе, али и људи томе доприносе.
„Фејсбук”, са 3,4 милијарде добровољних корисника, у стању је да профилише своје чланове тако да их познаје више него њихови родитељи или најближи пријатељи, рекао је Мишић и додао да и „Гугл” гради профиле из којих се виде пословне и приватне склоности корисника. У САД има много компанија које се овим послом баве, а Мишић је посетио једну од њих, „Блукеј”, која омогућава да се виде прикупљени подаци, са све локацијама, хобијима, куповинама, оквирима приватних буџета људи. „Блукеј” поседује овакве податке за око 80 одсто америчких грађана, открио је Мишић.
Афера „Сноуден” показала је застрашујуће размере шпијунирања грађана, где тајне службе добијају тајна овлашћења за тајни надзор, од тајног суда, који поступа по тајном закону, истакао је Мишић, објаснивши да државе имају на располагању огромну технолошку моћ и да све што радимо оставља дигитални траг. Циљ оправдава свако средство, али на крају средство постаје циљ, рекао је Милан Мишић, јер „кад држава зна све о мени, на корак смо од тога да буде мој господар”.
Помоћник министра унутрашњих послова Слободан Недељковић поручио је да је време да се изврши притисак, како би се регулисала ова област. Недељковић се заложио за примену технолошке могућности која већ постоји у Србији, да сваки грађанин који није кршио закон, има право да добије увид у то ко је користио његове приватне податке, али да надзор мора да постоји, али уз обавезну одговорност државе да ове податке нико не злоупотребљава. Др Петар Кочовић са Универзитета „Унион”, додао је још да нас „Фејсбук” „пакује” у 57 категорија, и да досије о сваком појединцу може бити обиман и по 1.500 страница.
Б. Билбија
објављено: у Политици  30.01.2015.

среда, 21. јануар 2015.

Obnova Mileševca



Na kule i ostatke tvrđave srednjovekovnog grada Mileševca, na vrhu
litice na ulazu u kanjon Mileševke, letos će stići arheolozi. Urediće se
i prilazi do pet monaških isposnica, među kojima je najčuvenija
isposnica Svetog Save. Legenda kaže da ju je prvi srpski arhiepiskop
uredio po ugledu na svetogorske i ovde tihovao, utirući put srpskoj
državnosti i duhovnosti.




Posle višedecenijskog nemara, vlast u Prijepolju okreće list
prema ovom graditeljskom i kulturnom nasleđu. U saradnji sa Mileševskom
eparhijom i Muzejom, uz podršku ministarstava kulture i turizma, baštinu
izvlače iz tame vekova i zaborava i nakon
restauratorsko-konzervatorskih radova - približiće je namernicima.

Slavoljub
Pušica, direktor prijepoljskog Muzeja, tvrdi za "Novosti" da je, posle
Magliča, Mileševac najočuvaniji, najmonumentalniji i najnepristupačniji
srednjovekovni grad u Srbiji. Ovde je, nažalost, pre pola veka urađena
samo jedna arheološka sonda, a tvrđavi, kojoj se može prići jedino sa
južne strane, iz sela Hisardžik, preti urušavanje.

- Pretpostavke
su da je tvrđavu u 14. veku podigao Nikola Altomanović da bi štitio
zadužbinu Nemanjića, manastir Mileševu, kao i karavanski put Dubrovnik -
Orijent - navodi Pušica.

U okviru priprema za obeležavanje
osam vekova Mileševe 2019. godine, Opština je, prema rečima Vukosava
Tomaševića, predsednika SO Prijepolje, lane izdvojila 300.000 dinara za
lasersko snimanje tvrđave, a ove dva miliona dinara za izradu projekta
zaštite.

- Pet isposnica, kao i Savina voda, za koju mnogi tvrde
da je lekovita za slabovide, kultna su mesta i izuzetna atrakcija. Do
njih se može samo kozjom stazom, pa uz gradnju prilaza, želimo da ih
uredimo kao što su bile u srednjem veku.Namera je da ceo kompleks
iskoristimo da obogatimo turističku ponudu - naglašava Tomašević.




ODBOR

-
Mileševa je svetionik srpske kulture i istorije, pa ćemo uskoro uputiti
predlog da se formira nacionalni odbor za proslavu u kom bi, pored
čelnika SPC, bili predstavnici države, kulturnih i naučnih institucija i
opština ovog dela Srbije - kaže Tomašević.





Novi sjaj za mileševski štit | Kultura | Novosti.rs

понедељак, 12. јануар 2015.

Srbija na listi od 180 zemalja, našla se na 54. mestu

Organizacija Reporteri bez granica, objavila je rezultate istraživanja o stepenu slobode štampe u 2014. godini, po kojima se Srbija na listi od 180 zemalja, našla na 54. mestu, za devet mesta više u odnosu na prethodnu godinu.Kao zemlja s najviše slobode štampe već četvrtu godinu zaredom ocenjena je Finska, a za njom, kao i 2013, slede Holandija i Norveška. S druge strane, poslednja tri mesta ponovo su zauzeli Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja, tri zemlje u kojima, kako se navodi u izveštaju, sloboda štampe ne postoji i koje predstavljaju “pravi pakao za novinare”.
Kale snima srbe kako kradu besplatne novine
Printskrin: DZEDAJ KALE
Indeks ove godine sadrži 180 zemalja, jednu više od prethodne, jer je na njega dodat Belize, koji se našao na zavidnom 29. mestu. Reporteri bez granica navode da su u 2014. veoma negativan uticaj na slobodu štampe i rad novinara izvršili sukobi u određenim zemljama, što je uticalo i na one države koje se inače smatraju demokratskima.

Najlošije ocenjena članica Evropske unije je Bugarska, u kojoj su 2014. pet meseci trajali protesti i političke tenzije. Tokom tog perioda, novinari su bili žrtve političkog nasilja, naročito oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, navodi se u izveštaju.
Foto-Ilustracija: Freeimages/KayPat, hugoslv
Foto-Ilustracija: Freeimages/KayPat, hugoslv
Hrvatska, kao nova članica EU, našla se na 65. mestu na listi, uz napomenu da je na polju slobode medija učinjeno dosta, ali i da još mnogo toga treba uraditi, s obzirom na to da, recimo, državni medij HRT nije nezavistan, posle reformi koje je sproveo premijer Zoran Milanović, jer njegovo rukovodstvo bira parlament, što omogućava političku kontrolu.
Kad je reč o Albaniji, u izveštaju se navodi da je program za medije u toj zemlji, posle promene vlasti, ambiciozan, zbog nacrta novog zakona o većoj transparentnosti vlasništva u medijima, jačanje nezavisnosti javnih servisa i garantovanja pristupa medija informacijama državnih organa.
    = izvor (Telegraf.rs / Tanjug)

четвртак, 8. јануар 2015.

„Шарија ебдо”, са „Мухамедом као главним и одговорним уредником”

Међу настрадалима у терористичком акту изведеном само 15 минута након што је „Шарли ебдо” на „Твитеру” објавио карикатуру вође Исламске државе, десет новинара и два полицајца

Неки од повређених су у критичном стању Фото Ројтерс
Према извештајима агенција
Париз – Десет новинара и два полицајца убијена су, а двадесеторо људи је рањено када су маскирани нападачи наоружани аутоматским пушкама упали у париску редакцију сатиричног магазина „Шарли ебдо”, познатог, између осталог, и по карикатурама муслиманских лидера.
То је најсмртоноснији терористички напад у Француској у последње четири деценије, јавио је Би-Би-Си. Полиција је навела да су међу убијенима главни и одговорни уредник недељника и деветоро чланова редакције. Тројица погинулих били су изузетно познати карикатуристи у Француској. Четворо рањених се налази у критичном стању.
 
Фото АП 
Тројица маскираних људи, наоружаних аутоматским пушкама „калашњиков”, упали су јуче око 11.30 сати у редакцију, после чега су отворили ватру и побили десеторо запослених. На изласку из зграде, сукобили су се са снагама реда и тада су страдала двојица полицајаца, јавио је Танјуг. Они који су успели да побегну „уљезима” склонили су се на кров зграде и јавили за пушкарање, прецизирајући да је један од наоружаних узвикивао „Алах”. Нападачи су, како је сазнао Ројтерс, потом ускочили у украдено возило које их је чекало испред улаза, при чему су оборили једног пешака. Очевици наводе да су онда узвикнули: „Осветили смо пророка!”
У Паризу је у току велика потера за возилом које су снимиле сигурносне камере. Француски председник Франсоа Оланд, који је обишао место напада, рекао је да је атак несумњиво био „терористички напад”.

На место несреће дошао је и Франсоа Оланд, председник Француске Фото АП 
„Чин безумног варварства је почињен овде, у Паризу, над једним листом... Новинари и полицајци су кукавички убијени”, рекао је Оланд.
„Никакав варварски чин неће никада угушити слободу штампе. Ми смо уједињена земља која ће знати да реагује. Казнићемо нападаче.”
Оланд је додао и да је у протеклих неколико седмица у Француској спречено неколико терористичких удара. Француска је једна од земаља која бомбардује исламистичка упоришта на Блиском истоку и у Африци и верује се да је јучерашњи чин несумњиво исламистички терористички акт. Влада у Паризу је истакла да је ниво узбуне због опасности од напада у Паризу повишен на највиши степен, а безбедност је појачана у свим храмовима, продавницама, седиштима медија и у саобраћају.

Фото АП 
Представник полиције Роко Контенто описао је место напада као „кланицу”. Петнаестак минута пре пуцњаве „Шарли ебдо” је на „Твитеру” објавио карикатуру Абуа Бакр ел Багдадија, лидера Исламске државе, екстремистичке сунитске организације која је прошле године завладала великим деловима Ирака и Сирије. Ови џихадисти раније су Француској запретили нападима због њеног учешћа у рату против њихове организације.
Медији преносе да је у редакцији листа 2011. бачена запаљива бомба после најаве да ће у штампу бити пуштен број под називом „Шарија ебдо”, са „Мухамедом као главним и одговорним уредником”. Недељник је познат по карикатурама папа, шефова западних држава и влада, али и муслиманских лидера. „Шарли ебдо” је у септембру 2012. објавио карикатуру нагог Мухамеда. Било је то време када су муслимани насилно протестовали у неколико земаља због америчког филма „Невиност муслимана”, у којем је пророк исмејан. У то време, француске школе, дипломатска представништва и културни центри у 20 муслиманских земаља били су привремено затворени из страха од одмазде, а уредник часописа Стефан Шарбоније примио је мноштво претњи смрћу и од тада је био под заштитом полиције.
„Ми се према вестима понашамо новинарски. Неки користе камере, неки рачунаре, а ми папир и оловку. Оловка није оружје, већ начин изражавања”, рекао је 2012. један од карикатуриста.
Шарбоније је такође бранио карикатуре Мухамеда.
„Мухамед за мене није светац. Не кривим муслимане што се не смеју нашим цртежима. Али, ја живим по француском закону, а не по Курану”, рекао је Шарбоније пре две године.
На насловним странама појављивали су се и папа Бенедикт Шеснаести, у страсном загрљају с припадником швајцарске гарде која чува Ватикан. Бивши француски председник Никола Саркози представљан је као вампир. Ортодоксни Јеврејин приказан је како љуби нацистичког војника.
Сатирични магазин је постао озлоглашен у фебруару 2006. када је штампао карикатуре пророка Мухамеда, које су се првобитно појавиле у данском дневнику „Јиландс-постен”, изазвавши бес и огорчење у муслиманском свету. Француска је и пре данашње пуцњаве била под узбуном, после прошлогодишњег позива исламских екстремиста за нападе на француске грађане и интересе у знак освете због француских војних удара на исламска упоришта на Блиском истоку и у Африци. Крајем прошле године, човек је, вичући „Алаху акбар” (Бог је највећи), повредио 13 људи када је возилом улетео у масу народа у Дижону, на истоку Француске. Премијер Мануел Валс рекао је тада да Француска никада раније није била у тој мери суочена с тако великом опасношћу од тероризма.
После трагедије у Паризу, појачано је обезбеђење испред данског листа „Јиландс-постен”, док је шпанска медијска кућа „Приса”, која издаје лист „Паис” евакуисала своје просторије након што је добила сумњиву пошиљку. Напади у Француској десили се у тренутку кризе са Исламском државом и проблемима између Израела и Палестине због чега су у Европи порасле тензије између муслиманске популације у Европи и већинског хришћанског становништва. У многим престоницама организују се антимуслимански протести, између осталог, и због ранијих исламистичких терористичких напада на Старом континенту. У Француској живи највећа европска муслиманска популација (пет милиона људи) и управо је „Шарли ебдо” недавно писао о Мишелу Уелбеку, славном француском писцу чија последња књига говори о Француској 2020, као о земљи на чијем је челу муслиман који влада на основу конзервативних исламских закона.
Ј. С.
-----------------------------------------
Страдала четири славна карикатуриста
Париз – Нападачи су тачно знали кога циљају и желели су да погоде тројицу чувених карикатуриста магазина и главног и одговорног уредника Стефана Шарбонијеа, који је и сам био карикатуриста, преносе светске агенције позивајући се на очевице.
Шарбоније (47), звани Шарб, изјавио је за француски лист „Монд” пре три године, после претходног напада на магазин, да ће радије умрети него живети на коленима, јавио је Танјуг. Он је био аутор рубрике „Шарб не воли људе”, а јунаци тих карикатура били су антикапиталистички настројени пас и мачка, Морис и Патапон. Шарбоније је кроз своје карикатуре критиковао екстремисте, дискриминацију и неправду, и често је био изложен претњама због својих цртежа.
Последњом карикатуром, објављеном у јучерашњем броју, алудирао је на нападе исламских терориста, што медији називају „предсказивачким цртежом”. „У Француској још нема напада? Сачекајте, имамо времена до краја јануара за остварење те жеље”, навео је он.
Поред Шарба, у нападу су убијена још тројица карикатуриста – Жан Каби (76), Жорж Волински (80) и Бернар Верлак (47), познати у Француској као Каби, Волински и Тињус.
Каби је био један од стубова сатиричног недељника, а објављивао је карикатуре и у другим листовима, попут „Монда”, „Фигароа” и „Пари мача”. Он је био аутор насловне стране „Шарли ебдоа” из 2006. с пророком Мухамедом, која је изазвала огорчење муслиманског света.
Волински је био други стуб недељника, а сарађивао је и с листовима „Франс соар”, „Иманите”, „Нувел обсерватер”...
Године 2005. одликован је Орденом легије части.
Тињус је био аутор мноштва карикатура француских политичара, међу којима Николе Саркозија.
Према извештајима медија, нападачи су знали имена карикатуриста и дошли су с намером да убију баш њих. „Знали су њихова имена”, рекао је Венсан Жистин, очевидац напада у редакцији.
--------------------------------------------------- 
Вучић и светски званичници осудили су напад у Француској
Вашингтон, Лондон, Берлин – Светски званичници осудили су напад на редакцију француског магазина. Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешће жртвама напада и осудио све облике тероризма, јавио је Тас. Главни портпарол председника САД Барака Обаме Џош Ернест изјавио је да ће САД помоћи Француској да ухвати одговорне и за Си-Ен-Ен додао да су Французи „лојални савезници” САД у борби против Исламске државе. Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер такође је осудио напад који је оквалификовао као „варваризам”. Немачка канцеларка Ангела Меркел је поручила да Немачка стоји уз Француску у овом тешком тренутку. Британски премијер Дејвид Камерон осудио је напад на седници Доњег дома британског парламента називајући га „варварским”. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је упутио изразе солидарности Француској и оценио да је реч о гнусном нападу на медијске слободе, преноси Танјуг.
Премијер Србије Александар Вучић такође је упутио телеграм саучешћа председнику Владе Републике Француске Мануелу Валсу поводом напада у Паризу. „У име владе и народа Републике Србије и у своје име, упућујем вам најдубље саучешће због трагичног губитка људских живота у нападу у Паризу. У оваквом тренутку тешко је наћи речи утехе за оне који су изгубили своје најдраже. Ужаснути смо догађајем, али смо и сигурни да ће Република Француска и велика француска цивилизација, позната по својој толеранцији, знати да се избори са опасношћу коју тероризам носи. Република Србија ће, свим својим могућностима, да помогне борбу против тероризма, те највеће светске пошасти. Република Француска увек може да рачуна на искрену и пријатељску подршку Републике Србије”, наводи се у телеграму премијера Вучића.
објављено: у Политици  07.01.2015.

Последњи коментари

u obrazovanju je spas | 08/01/2015 13:31
Juce je, takoreci u isto vreme kada se desio atentat u Parizu, u Jemenu poginulo trideset nevinih civila, pretezno studenata. I jedni i drugi poginuli su od ruku terorista. Ali o nesrecnim studentima, maltene, ni rec.
Izgleda da jedni imaju vise pravo na zivot od drugih.
krompir bas | 08/01/2015 13:40
ironija je da su upravo francuzi sa prijateljima iz NATO uveli tu modu bombardujuci Radio televiziju Srbije 1999. god. Vec godinama muslimani su molili i pretili molili i pretili da se prestane sa tim uvredama. Svo to vreme karikaturisti su ih ismevali uobrazavajuci da ih stiti nekakav francuski zakon. Sad vidimo da je slaba vajda od zakonske zastite protiv kalibra 7.62 mm i to tek posto se desila tragedija. Nisam cuo da su paljene svece pred Libijskom ambasadom kad su Evro fanatici preorali celu drzavu samo zato sto im se nije dopadao Gadafi. Znaci zivoti libijske dece ne vrede nista. Gledano tehnicki izdaleka arapi su stvar odradili mnogo cistije. Nisu u vazduh digli ceo Pariz niti bombardovali celu francusku nego precizno one na koje su i krenuli. I pri tome udarili na jednu od najvecih francuskih svetinja a to su (pored striptiz barova, sira i sampanjca) eto karikaturisti. Po evropskim merilima nije problem kad fracuska ucestvuje u bombardovanjima arapa proizvodeci na hiljade ocajnika i osvetnika nego je problem kad arapi posegnu za evropskim metodama pa mecka zaigra i u Parizu. Svi su licemerni.

среда, 7. јануар 2015.

NEROĐENIMA I ROĐENIMA / Stevan Bošnjak




NEROĐENIMA I ROĐENIMA


Formula Nerođenog je N = 0
Formula Rođenog  je    R = 1+ ∞
Nerođeni se može prikazati i kao bezdimenziona Tačka.
Rođeni se može prikazati kao Poluprava:

0_______1_______________→_______∞

gde je Život: duž 0-1, na toj polupravoj, a ∞ je  njegova smrt. Život i Smrt su Njegovi, komplementarni delovi, s tim što je jedno konačno, a drugo kako izgleda beskonačno traje.
Rođeni je kompleksni sistem 1+∞, odnosno kvantnomehanički rečeno sistem Čestica-Talas, gde je: Život = Čestica, a Smrt = Talas.
Rođeni objedinjuje Fizički i Metafizički Svemir. Rođeni će konačno biti Živ i beskonačno Neživ ili Mrtav.
Moguće je zamisliti to i kao Krug, pa tada Smrt ne bi bila beskonačno trajno stanje, nego neka prolaznost koja bi se ulivala u neku Treću fazu: novog života, reinkarnacije, ili kako već! Ovome naginju budisti, stoici i brojna hindu učenja.

Ja sad istražujem prethodno stanje i formulu: R = 1+ ∞
Preko vremena pretpostavljenog života od oko 90 godina, izračunaću ostale bitne parametre:
t ≈ 3.109 sekundi je ujedno i frekvencija od ν 1/t 1/3.109 3.10-9
Iz:  mc2 = hν,   i:   m .λ ≈ 2.10-37
→ m 10-57 grama, i: λ   1020 santimetara
I evo: matematika nepobitno kaže da je ceo jedan Život, samo Jedna, Jedina Misao mase reda 10-57 grama sa pripadajućim talasom od 1020 santimetara. Jedan je to Sistem, Sistem Rođenih.
A, šta je sa Nerođenima ! E, tu matematika ne pomaže, oni nisu u njenoj božanski preciznoj Vasioni. Nerođeni su u Vasionama kojima pomaže i koje povezuje ova davna pesma iz Pavelovih horova:



HOR DUŠA NEROĐENE DECE

NA SIVOJ OBALI IZNAD OLUJNOG MORA
SPOZNASMO KOSMOS
vASELJENU ČISTE DOBROTE,
SVET ŠTO SOBOM NOSIMO
KAO RIBAR KAD MREŽU VUČE PUNU
PRAŠTANJA POTPUNOG.

CEO SVET
MI SMO SAMI
SVE U NAMA JE
SVA PROŠLOST SADAŠNJOST JE OVA
TEK KORAK PRVI KA USPONU VEČNOM...
SVAK OD NAS  SAV PROSTOR JE
I SVA VREMENA
VASIONA CELA


I ONAJ KOJI JE DANAS
KOJI SADA SVETOM HODI
I U NJEMU SVI ONI KOJI JUČE BEHU
I PRADAVNO KOJI BEHU I KOJI MOGAHU BITI
SVI SU TU U SVAKOM OD NAS  SU...

USUD JE TO I OPROST  MOĆan  I STRAŠan
VELIKA JE SVAKO BIĆE PLANINA
I JEDNOM ĆE I NEKAD ĆE
U DALEKOM VREMENU NEKOM
SEDETI NA VRHU NJENOM GDE SUNCE ZLATI
U VEČNOM DANU I TRENU KOJI ZAUVEK TRAJE

St.Evan 3.1.2015.


Vrhunsko Biće-Bog, po pretpostavci živi beskonačno dugo, dakle:
t = ∞ . Pripadajuća frekvencija, frekvencija Boga je tada ν = ∞-1
Izračunavamo sada masu Boga:
m = hν/c2 = h/c2∞ = 0.
Dakle, masa Boga zaista jeste 0.
Odavde sledi da je talasna dužina Boga λ = ∞,  i da Bogu pripada beskonačna Vasiona, kako po prostornosti, tako i po trajnosti.

Nerođenom Biću, inverznom Bogu pripadaju suprotni atributi:
Beskonačno velika masa, nulti prostor i beskonačna frekvencija. To Biće danas znamo kao Singularitet, a religija ga poznaje kao Pakao, jer beskonačnoj frekvenciji pripada i beskonačna vrelina.

I da završim ovu priču sa Bogom Jedne (Ove-Naše) vasione-Bramom:
Brama po definiciji živi oko 100 biliona godina, dakle oko 1014 godina.
Pripadajuća frekvenca je: ν = 10-14 Herca, masa Brame je:
m = 10-61 grama, a talasna dužina: λ = 1024 santimetara.
Dakle, glavni Arhitekta ove Naše vasione je lakši od elektrona
1034    puta

петак, 2. јануар 2015.

Podvučeno

.....(odlomak) novca u kulturi ima dovoljno samo nije
dobro raspoređen


.

* Šta će biti sa nacionalnim penzijama, koje se ne dodeljuju već dve godine?

-
To je jedna od stvari koje će se regulisati izmenama i dopunama zakona.
Više je nego jasno da su nacionalne penzije u ovom svom obliku prestale
da predstavljaju nacionalno priznanje. One su se pretvorile u
nacionalnu sramotu. Lako i bezbrižno se izbrisala granica između smisla i
besmisla, kulture i estrade. I to je nešto što naša kultura nije
zaslužila.

* Da li će bez nacionalnog priznanja ostati i oni koji ga stvarno zaslužuju?

-
Ne znam nijednu zemlju momentalno u Evropi koja ima nešto slično. Imamo
određene primere iz prošlosti, pre svega vezane za SSSR i Istočnu
Nemačku. Ipak, čini mi se da to u ovom trenutku nije pitanje od ključnog
značaja za srpsku kulturu.

* Još kao direktor Filharmonije tvrdili ste da novca u kulturi ima dovoljno samo da nije
dobro raspoređen. Šta je po vama kriterijum dobre raspodele?


-
Prethodna godina je pokazala šta znači kada postoje jasni prioriteti.
Ako smo posle punih deset godina vratili konkurs za otkup dela savremene
vizuelne umetnosti sa ozbiljnim budžetom, to očigledno ukazuje na jedan
od prioriteta. To će se videti i u sledećoj godini kada Vlada donese
odgovaran i realističan budžet, koji ja vidim kao prvi korak ka
ozdravljenju svih segmenata društva, ne samo kulture. Prioriteti su
vidljivi i kroz to što ćemo rekonstruisati dva muzeja koji ne rade
poslednjih deset godina, ali i kroz činjenicu da smo jasno povukli
granicu između kulture i estradno-turističkih manifestacija, protiv
kojih, inače, ja lično nemam ništa.

* Kultura je ove godine imala veći budžet nego prethodnih. Može li se očekivati da
se u naredenoj godini štednje, neće tradicionalno najviše stezati njen
kaiš?


- Prilikom procesa donošenja budžeta nije postojala
nikakva konkurencija među ministarstvima, već smo zaista analizirali
ono što su naši prioriteti. Nemojmo se demagoški baviti pitanjem koliki
će biti budžet na početku, već hajde da vidimo šta će na kraju godine
biti urađeno sa tim novcem. Nisam smatrao da je bilo bitno ni da govorim
o tome koliki je budžet bio na početku ove godine, zato što sam jedva
čekao da na kraju predstavimo šta smo sa tim novcem pokrenuli.

* Kada će se suštinski stvari u srpskoj kulturi pokrenuti nabolje?

-
Prva stepenica velikog uspeha je suočavanje sa sopstvenom odgovornošću i
sopstvenim slabostima. Onog trenutka kada uperiš prst u nekog i kažeš
da je on odgovoran za to, ne zaboravi da tri prsta pokazuju prema tebi.
Zato smatram da je uspeh moguć samo onog trenutka kada svi prihvate svoj
deo odgovornosti.





Tasovac: Sistem je jači od manije sopstvene veličine | Kultura | Novosti.rs

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.